Experiències exteriors
L entorn del Castell de Ceuró us ofereix un món de possibilitats per viure el territori en primera persona. Propostes magnífiques per emocionar-vos a través de l’experiència dels sentits. Senderisme i cicloturisme per assaborir lentament el paisatge. L’encant secret i genuí del casc antic de Solsona. Banys refrescants i terapèutics a la nostra Ribera Salada o a la piscina climatitzada del Salí de Cambrils. La ruta del romànic més autèntic, la necròpolis neolítica de Ceuró i el Museu de l’Escola Rural que tenim a Castellar de la Ribera. La Roca del Corb, la vall i el Santuari de Lord. Restaurants propers i compromesos que no us podeu perdre. Esquí i raquetes de neu a les serres d’Odèn, Port del Comte i Tuixent. Infinites aventures, en definitiva, per poder escollir en funció de les vostres passions.
Ribera Salada
Riu d’aigües cristal·lines, afluent del Segre, que ens acompanya i batega als peus de Castell de Ceuró. Podeu baixar-hi a peu per un camí senyalitzat que travessa l’obaga i us porta fins al toll més proper, o bé podeu resseguir el seu curs aigües amunt passant pel terme de Lladurs fins arribar al Pont del Clop i Aigüesjuntes, on es troben el riu de Canalda i el riu Fred. Hi podeu fer un bany, passejades terapèutiques i treballs de meditació, refrescar-vos, observar la rica flora i fauna que hi viu o practicar la pesca de la truita. És un ecosistema fràgil d’alt valor que cal respectar: no hi farem soroll, no l’embrutarem i no ens hi banyarem havent-nos aplicat protectors solars o altres productes tòxics per a l’ambient aquàtic. Les hores de bany recomanables, doncs, són abans de les 12h i a partir de les 17h.
Salí de Cambrils
De la Ribera Salada, us recomanem especialment visitar-ne els salins, que daten del segle XVIII. A Cambrils d’Odèn, sota la carretera de coll de Jou, hi ha la font Salada, i vora seu, una antiga explotació de sal que s’ha rehabilitat per permetre-hi el bany terapèutic en una piscina amb vistes privilegiades, aigua calenta i una salinitat del 33%, i acollir un centre d’interpretació sobre l’obtenció de sal en aquestes instal·lacions.
Més informació: www.salidecambrils.cat
Boscos del Solsonès
L’accentuat caràcter forestal de la comarca, amb extensos boscos de coníferes ocupant bona part del territori, li confereix un perfil salvatge i ufanós. Hi trobem la pinassa, el pi roig, el pi blanc, el pi negre i l’avet. D’altra banda, l’alzina i el roure també hi són presents, però sovint es barregen amb les coníferes. A l’obaga de Busa hi trobem un bosquet amb fajos. Els sòls són calcaris pràcticament a tot arreu, i només s’acidifiquen en alguna raconada molt humida de les zones més elevades.
Solsona
Casc antic de la ciutat d’alt valor cultural i arquitectònic, amb el conjunt religiós de la catedral i el Palau Episcopal -amb el Museu Diocesà i Comarcal-, la plaça de Sant Joan, la plaça Major, el Portal del Pont, el Portal del Castell, el Pou de Gel, la biblioteca Carles Morató i el parc de la Mare de la Font, entre d’altres. Actes festius i culturals imprescindibles com el Carnaval de Solsona, la Festa Major o la Fira de Sant Isidre. Visites guiades els dissabtes i diumenges a les 11h.
Més informació: www.solsonaturisme.com i a l’oficina de Turisme del Solsonès (ctra. de Bassella, 1 / 973 48 23 10) www.turismesolsones.com
Museu de l’Escola Rural, a Castellar de la Ribera
Cal Sastre, un immoble que va ser construït al segle XIX i que va ser l’escola del poble durant cinquanta anys -des del temps de la dictadura de Primo de Rivera fins al 1974-, és avui espai de memòria sobre les velles aules on estudiaven junts nens i nenes de totes les edats, les escoles rurals de tota la vida. En una mena de viatge en el temps, el Museu mostra objectes, llibres i testimonis dels qui van ser protagonistes del dia a dia d’aquesta petita escola rural. El centre només va tancar durant el període de la guerra civil i, per tant, resseguir-ne la història és descobrir com el món rural va viure la postguerra i l’opressió a través d’un dels puntals de la comunitat: l’escola.
Més informació: Ajuntament de Castellar de la Ribera (973 48 16 40).
Necròpolis neolítica de Ceuró
Conjunt de tres sepulcres pertanyent al Neolític mitjà, entre el 3.500 i el 2.500 aC., ubicat a la riba dreta de la rasa de les Grioles, a només 1 km de Castell de Ceuró. Hi trobeu un cartell informatiu amb mapa. A més dels dolmens de Ceuró, ben a prop d’aquí també podeu visitar els dolmens de Llor i dels Clots del Solà.
Zoo del Pirineu
Situat als peus del Port del Comte i nascut amb vocació divulgativa, es tracta d’un parc zoològic que us permetrà descobrir la fauna autòctona del Pirineu. Ducs, guineus, el mussol més gros del planeta i exhibicions d’aus en vol lliure que es combinen amb el pas espontani de voltors i àguiles salvatges que sobrevolen l’indret.
Més informació: www.zoopirineu.com
Muntanya d’Alinyà
Emergint entre les serres d’Odèn i la serra del Cadí, les més de 5.000 hectàrees de la finca de la Muntanya d’Alinyà formen un conjunt d’excepcional riquesa ecològica i paisatgística on la gran fauna pirinenca viu en harmonia amb la població local. Pastures, rius, boscos de pi roig i tarteres. El voltor comú, el voltor negre, l’aufrany i el trencalòs. Bolets a la tardor i també a la primavera, amb espècies com la múrgola, el moixernó i la carrereta.
Roca del Corb
Des de Peramola, us recomanem fer l’itinerari senyalitzat que s’enfila fins a la Roca del Corb i el Roc de Cogul, un dels racons més bonics i espectaculars del Prepirineu lleidatà. Balmes, cingles, barrancs, engorjats. Ruta a peu imprescindible amb sortida des del safareig públic de Peramola, i molt propera a Castell de Ceuró, per als amants del senderisme.
Més informació: www.rutespirineus.cat/rutes/roca-del-corb-i-roc-de-cogul-des-de-peramola
Vall de Lord
Situada al nord del Solsonès, en formen part els municipis de Sant Llorenç de Morunys, Guixers i la Coma i la Pedra. Indrets de descoberta imprescindible són el nucli medieval de Sant Llorenç de Morunys, les fonts del Cardener, el Santuari de Lord o el mirador de la Creu del Codó.
Més informació: www.lavalldelord.com
Vall de la Móra Comtal, el Sàlzer i el nucli de Pampa
Solitària vall que s’obre en direcció al pantà d’Oliana des dels cingles de conglomerats de Serra Seca. A la seva capçalera hi reposa l’església de Santa Magdalena del Sàlzer. Podem aprofitar la proximitat amb aquesta ruta per fer una visita al nucli de Pampa, situat en un punt privilegiat al sud de Serrallonga i deshabitat des del 1960.
Turisme gastronòmic
Us convidem efusivament a descobrir els millors restaurants del nostre entorn proper: Lo Ponts, Kinoko, Mare de la Font, Fermín, Casa Angrill, Cal Ton… Us podem orientar en la vostra tria i facilitar-vos les reserves en aquests establiments. Tanmateix, si sou foodies de mena, no us podeu perdre les visites que ofereixen alguns dels productors d’aliments ecològics que haureu tastat durant els àpats a Castell de Ceuró: La Garbiana (molí fariner de pedra i pa), Riuverd (horta i conserves), la cooperativa L’Olivera (vins i oli). A la Baronia de Rialb, en temporada d’hivern, podeu conèixer a fons el món de la tòfona negra i fer visites guiades als camps on la cultiven.
Esquí, raquetes, escalada, caiac i altres activitats esportives
Durant l’hivern podeu gaudir de les estacions d’esquí del Port del Comte (esquí alpí) i Tuixent La Vansa (esquí de fons), properes a Barcelona i d’acollida familiar. Les excursions amb raquetes de neu són una altra opció per als mesos freds de l’any i les podeu dur a terme tant a les estacions d’esquí com a les veïnes serres d’Odèn i del Verd. El nostre entorn, favorable i divers, també convida a la pràctica de l’escalada esportiva, el caiac en embassaments com Rialb, Sant Ponç i la Llosa del Cavall, el barranquisme, la BTT o les vies ferrades.
Més informació: www.portdelcomte.net • www.tuixent-lavansa.com • www.tirantmilles.com